vreekenparkeninbussummoetenkleurrijkerworden_1bussumParken in Bussum kleurrijker?

Lees het interview dat de Gooi en Eembode met Jolanda Vreeken had naar aanleiding van haar winnende tuinontwerp De Kunst van het Loslaten voor het Appeltern Tuinenfestival 2015.


Rozen van De Wilde blijven bloeien

In elke uitgave van Spiegelschrift neem ik de lezers mee naar een bijzondere tuin in het Spiegel in Bussum, de plaats waar ik woon. Er zijn daar tuinen van vroeger en van nu, maar welke waarde en betekenis herbergen ze en welke dromen brengen ze? Deze publicatie, Spiegelschrift De Wilde, gaat over de tuin van de voormalige eigenaar van Rozenkwekerij de Wilde.


Kleur van bos

Op de Veluwe zijn veel bostuinen. Een tuin in het boslandschap ontwerpen betekent bestaande waarden respecteren en kansen zoeken die nog verborgen liggen of iets toevoegen. Gebruik maken van het licht- en lijnenspel en creëren van doorzichten maken de bostuin mystiek en uniek. Dan krijgt ’t meerwaarde. Een tuin met de kracht van prachtige bomen heeft beperkingen. Ze vragen licht en nemen water en voeding. Toch kan beplanting op plekken zeker een hoofdrol spelen. er zijn zoveel boeiende schaduwplanten die door hun structuur en bladvormen een verrassend effect kunnen geven. Vooral in het voorjaar als er nog veel licht is, zijn bollen en voorjaarsbloeiers geweldig; ze geven veel kleur in de bostuin. Ook in de herfst spatten de warme kleuren van blad er af.

 


Groots en intiem

tuinontwerp bostuin

Steen, staal en hout maken architectonische wonderen of grootse villa’s. Een thuis om trots op te zijn. Een goed tuinontwerp bij een villa zorgt voor nog meer ‘plus’; verrassing, verwondering, onderbreking van een ritme, een kleurvak, versterking van architectuur en juist het toevoegen van intimiteit. Samen in eenheid of tegenstelling vormen ze een vanzelfsprekendheid.

 


Water

tuinarchitectuur hovenier

Water is een symbool van leven. In de tuinhistorie betekende het vooral voor rijkdom. Nu willen we vooral water ervaren. Maar welke ervaring is het belangrijkst voor je? Die bepaalt namelijk hoe je water in je tuin vorm geeft. Natuur betekent voornamelijk oever met veel planten die van nature voorkomen aan de waterkant, een paradijs voor dieren en planten krijg je hiermee. Of wil je een vijver als een spiegel waarin de lucht of structuren weerspiegelen en je heerlijk in kunt staren en mijmeren? Of zoek je een plek waar je je goed kunt afzonderen? Kies dan voor een waterloop of fontein want het geluid van water dringt andere geluiden naar de achtergrond. Er is zoveel variatie…

 


Spanning

beplanting Gooi

In een kleine tuin is alle effect groot. De meeste stadstuinen hebben een beperkte oppervlakte en zijn veelal omsloten. Dat biedt veel mogelijkheden om je eigen wereld te maken of voor kwetsbare gevoelige planten die elders al snel zouden bevriezen. Belangrijk is niet teveel te kiezen want alles heeft groots effect en is heel dichtbij. Water mag niet ontbreken op een intieme binnenplaats en haagjes die vermoedens wekken of nieuwsgierig maken zorgen voor plek die zijn weerga niet kent.

 


tuinarchitectuur klassieke tuin strakke tuin

Zelfs de Grieken en de Romeinen beheersten de kunst van de vormsnoei. Aan de basis van het ‘klassieke’ tuinontwerp liggen principes uit Renaissance of barok. Er gaat een zekere rust uit van de symmetrische hagen en het evenwicht dat in deze tuin heerst. Beelden of ornamenten zijn doordacht langs assen of in verborgen intieme hoekjes geplaatst. Gecultiveerde natuur is het, evenals het water dat gebruikt is als een sierelement met een aparte elegantie. Je proeft de schoonheid van geschiedenis.

 


Beschut buiten

tuinontwerp Gooi Almere

Wind maakte het onmogelijk om van dit deel van de tuin in Almere een succes te maken leek het. Maar het werd een echte plek door een forse pergola van 3x3m met een plexiglas achterwand die de koude wind van Almere tegenhoudt. Fijnbladige wilgen en sierlijke maar sterke bloemen groeien nu bijna uitdagend om het krachtige hout. Sander en Antoinette laven zich weer tevreden in de late middagzon in hun beschutte buiten.

“Jolanda heeft heel goed geluisterd en ik geniet weer van een prachtige tuin.” – Antoinette, Almere

 


Tuin voor Vincent

Joosbuiten wint het ‘Gouden Potlood’ met de thematuin voor het tuinenfestival 2015 in Appeltern : ‘De kunst van het loslaten’ . Op 19 september werd de tuin beloond met de hoofdprijs om het expressieve effect van de beplanting en de materialen. De tuin vertelt over de betekenis die Vincent van Gogh had voor de moderne kunst. Hij maakte een grote sprong naar kunst van de toekomst. Herkent u het, de sprong van de schommel? De donkere beplanting en zwarte aardappelkisten vertalen de schaduwen en de schimmen van de lage landen. Krachtig en kleurrijke wisselbeplanting van een- en tweejarigen verbeelden de kleuren en het licht van de Provence. De tuin is in Appeltern te zien tot november 2016.


Ontwerp | Joosbuiten            Aanleg | Meneer Vermeer Tuinen            Beplanting | Blooming Business


Lodgerie Het Groene Geheim in Almere was voorheen een voormalig landbouwgebied dat werd ingericht voor recreatie. De wens was de openheid en weidsheid van het robuuste polderlandschap te behouden maar ook voldoende plekken om alleen te zijn. In het landschapsontwerp reflecteren de populierenlanen die de polder kenmerken in lanen van fruit en sierbomen. Singels van oeverbeplanting, een bloemenweide, stilteplekken en een romantische ‘wisteriawalk’; afzonderlijke delen die tezamen zorgen voor een grootser geheel. Het was een eer om dit landschap te ontwerpen. Een bijzondere plek voor een weekendje of weekje weg.

 


De weg is het doel

bedrijfstuin Naarden

Is ieder mens niet onderweg naar een eigen Ithaka? Je zekerheden, overtuigingen, en confrontaties stelt deze mooie en niet altijd eenvoudige weg ter discussie. Of gaat het eigenlijk om de reis en is die belangrijker dan het doel? Laat hem eindeloos zijn… Winnend tuinontwerp voor het tuinenfestival 2013 in Appeltern.

 


Winnend tuinontwerp | Joosbuiten i.s.m. Jeanne Meijboom


 Het vrije buiten

Jack en Saskia Engels bouwden hun droom: OpenDoor een woon-, logeer- en dagbestedingsthuis voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Een kleinschalig thuis met meer dan 11.000m2 grond aan de rand van de bossen. Een plek die de openheid van de akkesr en de geborgenheid van het bos in zich heeft. De wereld die Joosbuiten voor OpenDoor heeft ontworpen beantwoordt aan het gevoel van ruimte, vrijheid, transparantie en oorspronkelijkheid van natuur. Vanzelfsprekend is alles afgestemd op de belevingswereld en schaal van de bewoners. Bezoeker en bewoner ervaren de vrijheid van buiten: lucht, licht, water en aarde en maken letterlijk contact met natuur, met elkaar en met de omgeving.

 


Grenzen verleggen

tuinontwerp Blaricum Bussum

Een artistieke verkenning voor een ‘Tuin met een verhaal’. Je grenzen opzoeken en verleggen is iets dat ieder mens wel herkent. Ideeën verwerkt in een tuinontwerp voor een tuin die je van binnen raakt.

“De grens tussen je veilig en onveilig voelen is diffuus en dynamisch, beweegt. Het gebaande pad verlaten betekent weg van veiligheid, houvast. Meerdere malen heb je je angst om van het pad af te gaan recht aangekeken, en ben je er doorheen gegaan. De eerste stappen zijn onzeker, maar brengen je veel verder dan je maar had kunnen vermoeden. Weet dat je in je diepste worsteling je grootste kracht ontmoet. Maak je eigen pad door erover te lopen”.

 


Oorspronkelijkheid is wat Lieke en Ruud zoeken in ‘de tuin’. Geen tuinontwerp met overbodige vormentaal en kronkelig gekunstel. Eerlijkheid, puurheid en respect voor wat is, maar met een uitgesproken gevoel voor architectuur die in de nieuwe woning duidelijk aanwezig is. De tuin brengt een soort lichtheid tegenover de kracht die het staal en beton van het robuuste nieuwe thuis uitstraalt. In werd de tuin aangelegd. Nog volop in ontwikkeling is het jonge groen in deze tuin in de duinen.

“Het is echt enorm genieten. Het is precies waar ik ooit van droomde. Word er heel gelukkig van!” – Lieke, Schoorl

 


De tuin van Jörgen en Sheila R. moet een rustpunt zijn in het hectische TV-bestaan van deze eigenaar.  Jolanda bedacht de tuin als een echte plek met identiteit en veel privacy. Echte tuiniers zijn deze eigenaren niet maar ze houden wel van groen en de hartelijkheid van bloeiende borders in een goed georganiseerd ontwerp. De ruimte blijft, lange lijnen en veel lucht plus mooie detaillering. “Een groot terras met buitenkeuken, want we houden wel van een feestje”, maar ook veel hoekjes waarin een mens zich even kan terugtrekken gewoon om te kijken naar wat er is, de bloemen, de bomen, de wuivende siergrassen en … het water: een grote strakke lange vijver direct langs de gevel van de woning ligt er. Zelfs op zwoele zomeravonden zie je het licht reflecteren op het spiegelend oppervlak. “Het is echt een geweldige tuin geworden”.


Liefde

romantische tuin tuinontwerp Gooi

Deze tuin is het ultieme decor voor tal van romantische scenes uit je fantasie… Kleur, zinneprikkelende geur, kronkelende paadjes, intieme zithoekjes waar je met z’n tweeën even alleen kunt zijn en natuurlijk is talrijk aanwezig de roos, het symbool van de liefde. Deze tuin prikkelt je sensibiliteit, je gevoelszin. Tegenover deze overdadige gebaren staat als  compensatie de onschuld; het maagdelijke glooiende sappige gazon. Ontstaan door jarenlang maaien en dagelijks bewateren; dat is pas liefde.

 


prairietuin siergrassen tuin

De prairie en savanne vormen de inspiratiebron voor deze natuurlijk ogende tuinen van nu. Het accent in deze tuinen ligt op het gebruik van siergrassen en onderhoudsvriendelijke mix van vaste planten. Als je minder onderhoud wilt, dan is dit een goede oplossing. In deze tuinen ligt er gewoon blad op het grind en blijft de uitgebloeide beplanting staan. Door een schijnbaar willekeurige manier van inplanten ontstaat een nieuwe tuinstijl met een heel natuurlijk effect. Een kundig beplantingsplan is nodig. Siergrassen verlengen je tuinseizoen tot ver in de winter. Met rijp of sneeuw, met het licht dat in de herfst zo kenmerkend is, is deze beplanting prachtig. Geen tuin kan zonder deze vedetten van de tuin.