tuin landschap Epe

Tuinen in Landschap

Joosbuiten is gespecialiseerd in het ontwerpen van tuinen die in of aan het landschap liggen. Of dit nu een bos, heide, rivieren of agrarisch landschap is. Tuin en landschap worden vaak in één adem genoemd maar het zijn twee heel verschillende begrippen. De tuin die in of aan het landschap ligt, heeft sterke binding met haar omgeving, en contrasteert er tegelijkertijd sterk mee. Landschap heeft een grootsheid in zich en de tuin heeft een kleinheid nodig om je er als mens geborgen in te voelen.

Het woord ‘Terroir’ -bekend uit de wereld van de wijn- vertaalt misschien wel het beste hoe sterk de invloed van het landschap op de tuin is. Letterlijk betekent ‘het samenspel van alles dat van invloed is’. Het heeft een niet te onderschatten invloed op je tuin en op het uiteindelijke plezier dat je ervan hebt. Terroir gaat over fysieke zaken; zoals de invloed van de samenstelling van de bodem (zand, kalk, klei, leem), het micro-klimaat (droogte, vocht, vorst), wind (gure winterwind of beschutting van bomen). Maar niet in de laatste plaats over abstracte begrippen; weidsheid, ruimte, grootsheid en sfeer. Terroir bepaalt karakter en kwaliteit. Bij het ontwerpen van ‘tuinen in landschap’ gaat het om de kunst van het respecteren, rekening houden met. Of nog beter gezegd; het landschap inzetten en laten werken voor jouw tuin. En…. er is veel meer mogelijk dan je verwacht…..

‘Ik werk altijd met een grondig voortraject; allereerst gaat de tuin over jouw binnenkant, over dat wat jou raakt en wat voor jou betekenis heeft. Daarom vraag ik veel maar luister nog meer. Want door te luisteren naar wat je diep van binnen wilt, kunnen we tot een hoger plan komen. Ook praktische vragen als balans tussen tijd en werk, budget versus oppervlakte, directe aanleg of fasering komen aan de orde. Ik kijk luister, interpreteer en denk vooruit. Resultaat is een ontwerp dat doorspekt is met onderzoek, schetsen, creativiteit en kunde. Hier geldt eens te meer: De kwaliteit van het proces bepaalt het eindresultaat.’

Ik overzag het niet en wist niet of mijn ideeën het wel waren. Je hebt me echt geholpen. Ik vind het een geweldig plan nu en het geeft me veel energie.”
– Carol P. Epe

In een tuin wordt gelachen, gehuild, gedeeld, gemijmerd en uiteraard heerlijk gegeten. Een plek vol betekenis en inhoud die architectuur en aandacht verdient. Jolanda Vreeken creëert met natuurlijke tuinarchitectuur, een tuin met een intrinsieke waarde voor jou. Met details die je treffen in momenten, want een tuin beleef je met je hart.