Werkwijze

“Ik teken met de hand, want ideeën ontstaan door te schetsen, met intuïtie; dus door mijn vingers.” – Jolanda Vreeken

Het moeilijkste voor een mens is het nemen van beslissingen. Dat geldt ook voor beslissingen over de tuin. Voor jou is de tuin waarschijnlijk meer dan een verzameling planten of een aantal functies, anders las je dit niet. Het is een ruimte die om tuinarchitectuur vraagt. Mijn vak is te adviseren en je boven je ideeën te laten uitstijgen. Je tuin krijgt samenhang en daarmee meerwaarde, schoonheid en betekenis. Een en een wordt geen drie maar vijf of meer. Ideeën hebben tijd nodig om te ontwikkelen en te groeien net als beplanting. Niets is sterker dan dat. Daarom werken we in fases naar de nieuwe plek.

 


Stap 1 – kennismaken en grondig voortraject

jolanda-1

We spreken af op locatie want dat is de basis met al haar kenmerken en verborgen eigenschappen. We maken eerst eens kennis. Je vertelt wat je verwacht van de nieuwe tuin. Ik kijk en luister maar wil ook veel van je weten. Mijn ervaring met diepte-interviews helpt de mooiste ervaringen en behoeftes op tafel te krijgen en dat is precies wat nodig is. Wat is dat eigenlijk een tuin voor jou? Is het een wens, wat zie je in verbeelding: de hof van Eeden of Versailles of die van je opa en oma? Wat is voor jou belangrijk is in het leven, wat raakt je, wie ben je van nature? Ook hele aardse zaken komen aan de orde zoals het budget waaraan je denkt en de planning.

 


Stap 2 – aanbod

 

Je ontvangt een helder aanbod waarin de omschrijving van jouw opdracht aan mij, de praktische kant en de ongrijpbare zaken die ik zal vertalen in het tuinontwerp voor je nieuwe tuin. Ook de uren die nodig zijn, de stappen en fases, en de investering voor het tuinontwerp zijn verwoord. Je wordt gevraagd hieraan jouw goedkeuring te geven.

 


Stap 3 – van schetsen naar tuinontwerp

Vonk, Blaricum DO

Na jouw akkoord onderzoek ik het perceel, kijk, voel, fotografeer, bekijk wat de locatie allemaal te bieden heeft, hoe de tuin vanuit de woning wordt beleefd en laat het vakkundig inmeten. Daarna volgt de analyse en ga ik aan het schetsen. Daarin wordt duidelijk wat mijn ideeen zijn en hoe het eindbeeld kan worden. Deze fase maakt veel, vaak ongrijpbare, ideeën concreet en is nodig om mogelijkheden verder te specificeren en uit te werken.

 


Stap 4 – definitief tuinontwerp en aanvullende plannen

baas-den-almere-utrechthof-e1424964986790

Ik ontwerp verder en adviseer, en daarbij ben ik zuinig op jouw ruimte. Ik leg alles uit, net zolang als nodig is. Het definitieve tuinontwerp is een handgetekende presentatie van de plattegrond(en) op schaal. Zonodig komen daar heldere perspectieven, doorsneden of aanzichten bij.

Onderweg naar het definitieve tuinontwerp kunnen we besluiten dat aanvullende plannen nodig zijn zoals een uitgekiend beplantingsplan of verlichtingsplan, technische detailtekeningen etc. Daarover maken we dan heldere afspraken.

Een goed tuinontwerp is nog niet vanzelfsprekend een mooie tuin. Ook dat is vakwerk. Joosbuiten regelt als je dat wilt ook het traject naar de aanleg van je nieuwe tuin. We werken samen met hoveniers en vakmensen die verstand hebben van aanleg en je eventueel begeleiden bij het onderhoud.

Algemene voorwaarden Joosbuiten Joosbuiten zijn van toepassing